Освен, че увеличавате максимално потенциалния живот на батерията на машината, редовната поддръжка на тяговата батерия намалява разходите, тъй като подмяната на износена батерия струва скъпо. А в крайна сметка, добре поддържаната батерия допринася и за безопасната експлоатация на вашия електрокар, пряко свързана е и с неговото правилно функциониране и цялостна производителност.

Ето нашите съвети как най-добре да поддържате батериите на електрокарите и складовата техника във Вашия парк:

  1. Зареждайте батерията в края на всеки работен ден

Оптималният цикъл за стандартните оловно-киселинни батерии би бил следният – батерията да се изтощава през деня, когато мотокарът се използва и след това да се зарежда през нощта. Така ще поддържате батерията в добро състояние. Това също означава, че можете да извлечете максимален брой цикли на зареждане.

Все пак имайте предвид, че ако зареждате на накъсани интервали, например, зареждате батерията за бързи 10 минути, преди да я използвате отново, ще сте използвали един от вашите ограничени цикли на зареждане, предвидени в живота на батерията, и това далеч не е най-ефективният и правилен начин на експлоатация. Най-добре е да оставите батерията да премине през цикъла на зареждане за една нощ, за да се възползвате максимално от него и да поддържате батерията изрядна за дълго време.

2. Съхранявайте и подменяйте батериите на сухо място

Вашата батерия може да бъде чувствителна към окисляване и ръжда. Ако позволите ръждата да се натрупа върху батерията, това би било пагубно. За да предотвратите това, сменяйте и съхранявайте батерията на закрито, хладно и сухо място, с добра вентилация. Това ще намали до минимум риска от окисляване. Когато е възможно, повдигайте капака на машината, за да може насъбраните отделени газове да се разсеят и батерията да се охлади.

3. Оставете зареждането да приключи, преди да използвате машината

Постарайте се да не прекъсвате зареждането, след като процесът започне. След като батерията е включена, оставете я да се зарежда за препоръчания период от време, и не я изключвайте преждевременно. При някои зарядни устройства или машини има светлинен индикатор, който посочва кога процесът е приключил, както и зарядни устройства, които сами се изключват, когато зареждането завърши.

4. Поддържайте нивата на електролита

Нивата на течността и гъстотата на електролита на батерията са от изключително значение за състоянието ѝ. Ако нивото на течността стане твърде ниско, тогава плочите ще бъдат изложени на въздух, предизвиквайки дългосрочни повреди и намалявайки значително ефективността на батерията. Най-общо казано, батериите трябва да се доливат с дестилирана вода веднъж на около 10 зареждания. Доливайте след зареждането и никога преди това. Важно е и да не препълвате клетките и да не съхранявате водата в метални съдове. На снимката е показано препоръчителното ниво:

5. Използвайте подходящото зарядно устройство

Старо зарядно устройство, повредено или с неподходящ ампераж за вашата батерия може да скъси неимоверно живота на батерията Ви

6. Поддържайте батерията чиста

Ако предпазвате батерията от разлята киселина, това определено ще поддържа батерията в добро състояние. Почистването на батерията на всеки шест месеца или по-често, ако се налага, ще помогне за премахването на отлаганията и ще предотврати евентуални дългосрочни проблеми.

 

Като се грижите за батерията си, електрокарът ви ще работи по-плавно и по-ефективно, и ще ви служи дълги години. А през това време, АПЕКС СЕРВИЗ ще се грижи за Вас с добър, качествен и достъпен сервиз и складова техника OSAKA и Mitsubishi.

*Източник: статия на Дилян Алексиев, управител на английската компания PHL Limited, https://www.forkliftaction.com/news/newsdisplay.aspx?nwid=22507