Каква е ролята на филтрите и торбичките при прахосмукачките

Филтрите, намиращи се на пътя на входящия въздушен поток, определят качеството на почистването на всяка машина за почистване. За да се подобрят качествата на филтрите, някои от тях са импрегнирани с антибактериални съединения, които унищожават или увреждат бактериите.

Пречистващата система се състои от няколко нива, като за различните прахосмукачки броят на нивата е различен.

HEPA филтър (High Efficiency Air Partial – високо ефективно задържане на частиците)

Този филтър е разработен от атомна комисия по енергетика във Втората световна война с цел ефективното премахване на радиоактивен прах. Според техните изчисления, HEPA филтъра задържа до 99.97% от всички частици във въздуха до 0.3 микрометра.През първите няколко години след произвеждането на първата прахосмукачка със система за филтриране използваща HEPA филтър, това съкращение се е превърнало в ключово за купувачите и те са били готови да платят значителна сума, за да си купят такава прахосмукачка. Днес без съкращение не може да се направи никаква реклама на прахосмукачка, дори и на най-евтината.

Възможно е да сте впечатлени от рекламите на прахосмукачките, използващи  HEPA филтър, в очакване, че ще притежавате прахосмукачка, която може да се справи с 99,97% от прашинките във въздуха и с размер до 0.3 микрона, включително и много бактерии и вируси. Знаете ли, че в действителност производителите спестяват няколко важни момента свързани с тези резултати на филтрация?! Те пропускат да споменат, че:

Те тестват само един филтър, а не цялата филтрираща система на прахосмукачката. При тестовете обемът на въздуха е по-малък от колкото този в прахосмукачката, така че най-вероятно ще бъде с по-ниска филтрация от представената от производителя. Може би най-доброто приложение на HEPA филтърът е само в лабораторни условия.

Различни HEPA филтри могат да имат различна степен на филтрация. Според международно приетите класификации, има 5 класа на филтри:

 

Тип

 

Филтриране на частици

HEPA H 10 85%
HEPA H 11 95%
HEPA H 12 99,5%,
HEPA H 13 99,95%.
HEPA H 14 99.995% или повече

 

HEPA филтрите предлагани от Апекс Сервиз са сертифицирани с H13.

SANIFILTERTM – антибактериално третиран за улавяне на бактерии и вируси. Антибактериалното третиране на филтрите със сребърните йони (Ag + йони) разрушава клетъчната мембрана на бактерии, гъбички, вируси и микропаразити за инхибиране на тяхната пролиферация.

ПОЛЗИ:

Незабавно и ефективно действие върху събирания материал, като се избягва повторно емисия на бактерии в отработения въздух

Добро почистващо съпротивление, до 5 изпирания при ниска температура (T = 40 ° C)

СЕРТИФИЦИРАНИ:

Антибактериална активност, проверена съгласно Международния стандарт JIS L 1902: 2008, както със Staphylococcus Aureus, така и с Klebsiella Pneumoniaes.

Смяна на филтри

При смяна на торбичката е препоръчително да се сменя всеки набор от филтри, най-вече крайният, който е за най-фини частици. В случай, че филтрите са подпушени, въздуха, който преминава през прахосмукачката, се нагрява от двигателя и това може да доведе до пробиване на торбичката от горещия въздух или в най-лошия случай изгаряне на двигателя. Поради тази причина някои от моделите прахосмукачки имат функция за автоматично изключване при повишаване на температурата. Подмяната на филтрите осигурява висока ефективност на почистване, дори и когато торбичката е пълна.

Почистващата система (вид на торбичката):

Текстилни торбички

Тези торбички пречистват въздуха достатъчно ефективно. Задържат частици с размери 100-200 микрона и изискват периодично почистване. Те са рядко използвани поради ниската хигиена и необходимостта от прецизно изпиране. Обикновено се употребяват при липса на хартиена торбичка.

Хартиени торбички

Улавят прах с размер на частиците до 1-3 микрона. Тя има по-малък брой отвори от текстилните торбички, което намалява всмукателната мощност на прахосмукачката. Поради същата причина филтрацията на тези видове торбички е по-добра. Отворът на торбичката се затваря самостоятелно, което осигурява удобство и хигиена при смяна. В зависимост от размера на торбичката и честотата на използване на прахосмукачката, хартиените торбички изискват подмяна приблизително през период от 1 месец.

Циклонни прахосмукачки – без торбичка

При циклонната филтрираща система на въздуха липсва торбичка за прах. Вместо нея се използва пластмасов контейнер, който може лесно да се почиства и мие. При този вид прахосмукачки въздухът се върти около филтъра под формата на спирала, едрите частици се движат по външния радиус, а малките остават във филтъра. Основното предимство на центробежното почистване е стабилното налягане на всмукване, което не зависи от натрупания прах в контейнера. Най-добри резултати се постигат, когато се комбинира с фини филтри, но това значително усложнява проектирането на прахосмукачки. Недостатъкът е, че се осигурява по-малка хигиена при почистване на контейнера отколкото при еднократните хартиени торбички, размера на тези прахосмукачки е по-голям и нямат възможност за намаляване на всмукателната мощност.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *